Drvni sortimenti

Građevinsko drvo dao već dokazani materijal stalno iznova dobiva na značenju. Važna svojstva su izdržljivost, mnoostranost, niska toplinska vodljivost, elastičnost i trajnost.

Kao građevinsko drvo je najbolje crnogorično drvo, raste brže od listopadnog drveća i imaju manje zahtjeve u pogledu tla. Osim toga obično izurastaju u dugačka, ravna stabla, te su zato posebno pogodna za proizvodnju greda i dasaka.

Građevinsko drvo se razlikuje u tri klase kvalitete:

· Građevinsko drvo izrazito visoke nosivosti (I)
· Uobičajene nosivosti (II)
· Male nosivosti (III)[/li>

Osim zakonskih propisa treba voditi računa o pravilima struke, jer se ukoliko dođe do oštećenja i nedostataka i oni uzimaju u obzir. Dakle osim normi tu spadaju i pravila zanata.

Osim pokrivanja krovova od drveta osim europskih normi uzimaju se u obzir i:

· brošure tehnika tesarskog zanata koju je izdao savez tesara Njemačke
· propisi njemačke udruge ličilačkih zanata, posebno propis br. 3 – premazi na vanjskim građevinskim elementima od drveta
· pravila pokrivanja krovova šindrom

Za proizvodnju šindre se koristi drvo rezano u zimskom razdoblju, bez grana. Drvo se brižljivo suši i reže se u trupce u željenoj dužini šindre. Zatim se pile u šindru, pri čemu je ručno cijepana šindra kvalitetnija.
Gotove šindre se zatim još jedanput suše.

Ručno rascjepljene ili ispiljene šindre se proizvode u dužinama od 120 do 800 mm, nepravilnih širina između 50 i 350 mm. Piljenja šindra je obično u obliku klina. Debljina u gornjem dijelu obično iznosi 1 mm u podnožju najmanje 8 mm. Moguće su i druge dimenzija u specijalnim slučajevima.

Rascijepljene šindre se oblikuju konično na stolu za rezanje vlačnim nožem te prema želju podnožje šindre može biti koso, zaobljeno, konično ili kutno. Dodatno impregniranje u tlačnom kotlu još povećava izdržljivost šindre.

Proizvođači koje zastupamo: