Fasadni program

Fasada ima snažan uticaj na konačni izgled zgrade. Jednom sagrađena, teško se mijenja. Kuća bez fasade je kao “rupa bez dna”: ulaganje u novu fasadu ćete isplatiti u nekoliko godina jer će vam računi za grijanje i hlađenje biti manji. Kuće s fasadom su ugodnije za život – ljeti nije vruće kao u kući bez fasade, a zimi je toplije. U kućama koje imaju fasadu, puno je ugodnije živjeti.

Fasada štiti kuću od vanjskih uticaja – osim što štedi energiju, fasada je dobra i zato što služi kao zvučna izolacija. Takođe, štiti kuću od vanjskih utjecaja.
Zadnjih godina izrada fasade je česta i isplativa odluka na koju se odlučuje sve više vlasnika kuće.
Dok se nekad takva fasada smatrala kao ekološka odluka, skupa investicija, danas je osnova pri obnovi i gradnji kuće.
U slučaju da gradite kuću, ovakva izolacija je jedna od zadnjih koraka pri gradnji kuće. Potpuno ju je moguće obaviti i tokom obnove, ali prilikom prve gradnje pazite da su dovršeni ostali veći radovi poput krovišta, vanjskih limarskih radova, postavljanja prozora, itd. Ili ćete u protivnom morati naknadno uklanjati i oštetiti novu vanjsku fasadu kako biste ove radove završili.

Materijali za fasadu

Najčešći i najefikasniji materijali za fasadu su stiropor i kamena vuna. Kamena vuna je poznata kao najbolji izolator, dok je stiropor jeftinija opcija, pa se mnogi upravo zbog tog razloga odlučuju za fasadu od stiropora. Prednosti kamene vune su svakako i u tome što je ona dobra i kao zvučni izolator, ali i protivpožarni. Izuzetno je izdržljiva, ali i skuplja.

Prednosti fasade

To je izdatak koji bi trebalo pametno te unaprijed osigurati u proračunu namijenjenom izgradnji ili obnovi kuće. Ali, isplativost fasade je uočljiva već u prvoj godini nakon njenog postavljanja, a cijela investicija je isplaćena u potpunosti nakon par godina. Računi za struju, najviše za grijanje i hlađenje prostora, se smanjuju i do 50%. Dok se prostor grije optimalno zimi i ne gubi na toploti, tokom ljeta izolacija će spriječiti pretjerano zagrijavanje kuće ili stana.
Kuće s fasadom podižu vrijednost i cijenu nekretnine, te od nje zavisi energetski razred koji će nekretnini biti dodijeljen.

Ponude i cijene

Izrada fasade je finansijski izdatak, ali i jedna od najisplativijih investicija pri gradnji ili obnovi kuće. Cijena zavisi od površine na kojoj će se fasada raditi, ali i od dodatnih i pripremnih radova koje treba obaviti prije njenog postavljanja, i o samoj cijeni izrade fasade.
U svakom slučaju, izrada fasade je jedna od najboljih odluka i koraka u gradnji kuće. Ovakva investicija će se višestruko vratiti.

U Berza produktu možete pronaći sav fasadni materijal potreban za izvođenje fasade – izolaciju, boje, ljepila itd.

Proizvođači koje zastupamo: