Opekarski proizvodi

Kvalitetno življenje smatra se danas osnovnim zahtjevom savremenih građevinskih konstrukcija. U posljednje vrijeme postoji veliki interes za objektima izgrađenim od provjerenih i sigurnih materijala koji osiguravaju visoku kvalitetu življenja, izdržljivu kroz vrijeme i koje poštuju zdravlje stanovnika.

Četiri osnovna elementa od kojih je cigla napravljena su vatra, voda, zemlja i zrak. Od mnogobrojnih materijala za gradnju, opekarski proizvodi su jedinstveni proizvodi koji poštuju prirodno okruženje i ujedno posjeduju karakteristike koje su garant zdravog življenja.

Vijekovima je cigla upotrebljavana za izgradnju od praistorijskih vremena do današnjice. Bez obzira što se nalazimo u vremenu nezaustavljivih tehnoloških inovacija na tržištu ne postoje proizvodi i materijali koji su u mogućnosti nadmašiti prednosti ciglarskih proizvoda.

Cigla jednostavno posjeduje sve što treba: termičku i zvučnu izolaciju, otpornost na gorenje, statičke karakteristike, nepromjenjivost kroz vrijeme, ljepota, arhitektonsku maštovitost, ekonomičnost.

Najvažniji faktori s kojima je povezan kvalitet življenja jesu: termička izolacija, održive temperature stambenog prostora u odnosu na okolinu, mogućnost uravnoteženja unutrašnje s vanjskom temperaturom, paropropusnost kako ne bi bilo sakupljanja kondenza unutar zatvorenih prostora, čist zrak. U gradnji se upotrebljava mnoštvo hemijskih proizvoda, premaza, izolatora, ljepila, tako da su rijetki ekološki materijali koji su kompatibilni sa životnim okruženjem.

Proizvođači proizvoda koje zastupamo: