Proizvodi za moleraj

Molerski radovi su veoma bitni građevinski radovi u enterijeru i eksterijeru zato što boja može dati oblik prostoriji, isto koliko i namještaj ili zidovi. Da bi zidovi bili spremni za farbanje ili nanošenje nekog drugog završnog materijala, moraju biti odmašćeni, očišćeni od prašine, ravni i glatki. Zidovi se gletuju dva do tri, pa čak i četiri puta po potrebi, prije nego što se na njega nanese boja, dekorativni materijal, tapete ili neki drugi završni materijal.

Prije nego što se odabere boja, dobro je prvo odrediti koja će boja ili element biti nosilac sistema boja. To može biti komad namještaja, tepih, zid, pogled sa prozora… Nakon toga treba se odlučiti da li će sistem boja biti kontrastan ili harmoničan. Harmoničan sistem izaziva umirujuće raspoloženje (sve su boje u skladu) i kontrastni sistem (izaziva uzbudjenje i privlači pažnju).

Harmoničan sistem uključuje jednu boju slabije jačine kao što su bijele, svijetlo siva, bež ili prostor zasnovan na žutoj boji, koji uključuje više nijansi žute boje. Kod kontrastnog sistema boja je u prvom planu. Mogu se kombinovati razne srodne boje ili kombinovanje kontrastnih boja. Naučno gledajući, boja je prva stvar koju registrujemo kada se susrećemo s nečim novim, zbog čega i boje kojima smo okruženi utiču na raspoloženje i ponašanje.

Boje imaju brzo i jako dejstvo na psihu, zbog čega ih treba pažljivo birati prema psihičkom stanju, utiču na raspoloženje podsvjesno, pa zato pri uređenju životnog prostora treba voditi računa ne samo o njihovom skladu i ličnom ukusu, već i o osjećanjima koje pomoću njih želimo da pobudimo npr; smirenost, pozitivnost ili poboljšana koncentracija.

Proizvođači koje zastupamo: